Geçmişi Korumak İçin İlk Adım: Tarihi Eser Maketleri 

İster hobi amaçlı olsun İster mimari projeleri hayata geçirmek İçin tasarlarsın, tarihi Eser maketleri günümüzün en popüler Araştırma Konularından biri!

 Tarihi eser maketleri, önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz üzere tarihi eserlerin küçük ölçekli modelleridir. Tarihi eserlere yönelik mimari maketler, tarihi eserlerin yapım aşamalarını, mimari özelliklerini, kültürel değerlerini ve estetik görünümlerini daha net göstermek için kullanılır. Tarihi eser maketleri, hem eğitim, tanıtım, sergileme ve hobi amaçlı olarak hazırlanabilir. Tarihi eser modelleri ve maketleri, toplumların tarih sevgisini ve bilincini artırmak, tarihi eserleri tanıtmak ve hayata geçirilecek tarihi eser projelerinde, restorasyonlarda kullanılması açısından önemli araçlardır.  

 Hobi Amaçlı Tarihi Eser Maketleri Nasıl Yapılır?  

Tarihi hobi maketleri yapmak için öncelikle tarihi eserin fotoğraflarını, planlarını, ölçülerini ve detaylarını bilmek gerekir. Bu bilgiler ışığında, tarihi eserin maketini çizmek için bir taslak hazırlanır. Taslak, tarihi eserin orijinaline sadık kalmalı ve ölçekli olmalıdır. Taslağın ardından, tarihi eserin maketini yapmak için uygun malzemeler seçilir. Malzemeler, tarihi eserin gerçeklik unsuruna sağlayacak kalitede ve özellikte olmalıdır. Hobi amaçlı yapılan tarihi eser modellerinin malzemeleri arasında karton, ahşap, plastik, metal, kumaş, kağıt, kum vb. Ürünler olabilir. Malzemeleri kesmek, yapıştırmak, boyamak ve süslemek için makas, bıçak, cetvel, yapıştırıcı, boya fırçası, sprey boya vb. farklı maket malzemeleri de kullanılır. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra, tarihi eserin maketini parça parça birleştirmek gerekir. Bu aşamada dikkatli ve sabırlı olmak önemlidir. Tarihi eserin maketinin son halini alması için son dokunuşlar yapılır. 

Hobiye Yönelik Tarihi Eser Maketleri Nerelerde Kullanılır?  

Mimari tarihi maketlerden farklı olarak hobi amacıyla yapılan tarihi eser modellerinin kullanım ve değerlendirme alanları çok geniştir. Tarihi eser modellerini  aşağıdaki farklı alanlarda kullanabilirsiniz:   

  • Tarih derslerinde veya projelerinde öğrencilere tarihi eserleri anlatmak ve tanıtmak  
  • Müzelerde veya sergilerde tarihi eserleri tanıtmak ve ziyaretçilerin ilgisini çekmek 
  • Hobi olarak tarihi eser koleksiyon yapmak veya yaşadığınız, çalıştığınız mekanları dekore etmek.  
  • Sanat olarak tarihi eserleri yaratıcı bir şekilde yorumlamak veya yeniden tasarlamak 

 Hangi Tarihi Eserlerin Maketi Yapılabilir?  

Tarihi eserlerin maketi yapmak için herhangi bir sınır yoktur. Esasen hobi amaçlı tarihi maketlerin sınırı sizin ilgi alanınız ve el becerinizdir. Dünyanın her yerinde ve her dönemde yapılmış olan tüm tarihi eserlerin hobi maketi yapılabilir. Örneğin: 

  • Çin Seddi 
  • Kolezyum (The Colosseum) 
  • Giza Piramitleri 
  • Parthenon Tapınağı 
  • Tac Mahal 
  • Özgürlük Anıtı 
  • Büyük Giza Sfenksi 
  • Pisa Kulesi  
  • Ayasofya 
  • Kız Kulesi 
  • Anıtkabir 
  • Selimiye Camii 
  • Topkapı Sarayı 
  • Galata Kulesi 

gibi ülkemizden ve dünya genelinden daha birçok tarihi eserin maketi yapılabilir. Hobi marketlerinde, oyuncakçıların maket ve modelleme reyonlarında ya da internet üzerinden satılan Kendin Yap (DIY) setlerinden edinerek hobi amaçlı tarihi eser maketinizi yapabilirsiniz. Ya da maket malzemelerini kırtasiyelerden edinerek kendi tarihi eser maketinizi oluşturabilirsiniz.  

Sonuç olarak hobi amaçlı üretilen tarihi eser maketlerini yapmak hem çok eğlenceli hem de çok faydalı bir aktivitedir. Tarihi eser maketleri yaparak hem el becerilerinizi geliştirir hem de yapacağınız araştırma sayesinde tarih bilginizi artırırsınız. Tarihi eser modellemeleri ve maketleri yaparak hem geçmişi yeniden öğrenir hem de bilgilerinizi geleceğe aktarırsınız.  

Mimari Tarihi Maketler ile Hobi Maketleri Arasında Ne Fark Vardır?

Profesyonel mimari projelerde, restorasyon ve rekreasyon projelerinde kullanılacak mimari tarihi eser maketlerinin dizaynı ve imalatı ise bambaşka bir husustur.  

Mimari tarihi eser maketleri, kent ve şehir mimarisinin korunması ve aslına uygun olarak gerektiğinde yeniden inşa edilmesi noktasında elzem araçlardır. Tarihi eserlerin maketlerini kullanan mimarlar, kent tarihçileri hatta arkeologlar, bu modeller sayesinde tarihi eserlerin mimari verilerini sonraki nesillere taşıyabilirler. 

Mimari maketlerin tarihi eserler ve kent tarihi açısından önemi tarihi bilgi ve verinin korunması, eğitim ve araştırma alanlarına fayda sağlaması, turizm ve tanıtım faaliyetlerinde kullanılması ve kentsel planlama ve kamusal geliştirme alanlarında ciddi biçimde öne çıkar.  

Maket Şehir’in uzman kadroları Tarihi eser maketlerinin tasarım, imalat ve teslimat aşamalarını titizlikle yürütür. Maket Şehir son teknoloji cihazları kullanarak tarihi eser maketlerin 3D modellemesini yapar ve tarihi restorasyon projeleri hayata geçtiğinde nasıl sonuçlar alınacağına dair öngörü sağlar. Maket Şehir’in profesyonel ekiplerinin tasarlayıp ürettiği mimari tarihi eser maketleri arasında Alman Çeşmesi (İstanbul), Artemis Tapınağı Ölçek (İzmir), Galata Kulesi (İstanbul), Halikarnas Mozolesi (Muğla), İzmir Saat Kulesi, Kayseri Döner Kümbet ve Lale Çeşmesi (İstanbul) sayılabilir. Mimari maket firmaları arasında ortaya koyduğu işlerin kalitesi ve teslimat zamanına gösterdiği özen ile öne çıkan Maket Şehir’i arayarak tarihi mimari maket fiyatları için teklifinizi hemen alabilirsiniz!